Помер актор озвучування Дарта Вейдера

post

Джеймс Ерл Джонс помер. Легендарний актор, широко відомий як голос Дарта Вейдера з багатьох фільмів, серіалів та відеоігор «Зоряні війни», пішов із життя у віці 93 років. Актор, як відомо, помер у своєму домі в окрузі Дачесс, штат Нью-Йорк. Причина його смерті не розголошується.

Хоча його найвідоміша роль — це озвучення Дарта Вейдера, Джонс також був надзвичайно талановитим актором за межами всесвіту Зоряних війн, з кар’єрою, яка тривала сім десятиліть. Його легендарний статус відображається в тому, що він є одним із лише 27 людей, які здобули рідкісний EGOT, вигравши принаймні одну премію «Еммі», «Греммі», «Оскар» та «Тоні» протягом своєї кар’єри. Джонс завершив свій EGOT у 2011 році, коли йому було вручено нагороду за життєві досягнення від Академії кінематографічних мистецтв і наук. Решта його нагород EGOT були здобуті в конкурентних категоріях, включаючи дві нагороди «Тоні» та дві «Еммі».

Джонс дав своє останнє озвучення Дарта Вейдера у блокбастері 2019 року «Зоряні війни: Сходження Скайвокера». Через три роки він оголосив, що відмовляється від своєї найвідомішої ролі озвучення. Тоді він підписав угоду про передачу прав на свій голос українській компанії з розробки ШІ Respeecher з метою збереження персонажа після його смерті. Технологія голосового клонування від Respeecher дозволила Disney відтворити голос Дарта Вейдера в серіалі «Обі-Ван Кенобі» навіть без участі Джеймса Ерла Джонса. Подібні ініціативи, які доповнюватимуть величезну спадщину актора, ймовірно, лише питання часу.

Читайте також

Warp's MediaІгри, фільми i всяке інше
гік-культурне
2023